Monday to Friday 09:00 - 17:00Freephone 08080 333 333

Church View Medical Centre, Ilminster

Project: A new build Medical Centre including Car Parking
Client: Church View Medical Centre, Broadway, Ilminster
Contract Value: £680,000


The Challenge

Church View Medical Centre is situated in the town of Ilminster, which lies in the countryside of South West Somerset. Ilminster is a historical town and took its name from the River Isle and its large church of St. Mary. Ilminster was documented in the Domesday Book (1086) as ‘Ileminstre’ meaning ‘The Church on the River Isle’. By this period Ilminster was a flourishing community and was granted the right to hold a weekly market, which it still does. The town contains the buildings of a sixteenth-century grammar school, the Ilminster Meeting House, which now acts as the town’s art gallery and concert hall. Church View Medical Centre required a new doctor’s surgery building to replace the portakabins that they had been operating out of for the previous twenty years. Helm was tasked with constructing a new unit that would accommodate the future expansion plans for the Medical Centre which included preparation for a second story extension to be added in the future. Stonework and a standing seam roof that was sympathetic with the existing village hall next door ensured that this new building blended with the structures prevailing in the area.  


The Solution

A new temporary structure was first created that allowed the surgery to operate and service patients. Helm had to be mindful throughout of continued public access to an adjacent building. The limited available space for welfare and material storage meant that smaller regular deliveries were planned to site and these had to in turn be coordinated around surgery ‘quiet times’. The project was ‘turn-key’ and allowed for all the finished decoration throughout and equipment.  


The Result

The surgery was delivered landscaped with the car park area expanded and finished in May 2014. The surgery continued to operate effectively throughout the construction and patients were not inconvenienced. 

This was a particularly challenging site. The high water table prevalent in the area ensured that we taxed our skill set to the maximum when laying foundations and services. The Helm team maintained strong relationships throughout the process with the Medical Centre team and the local residents who were involved with the Village Hall and the strong sense of community was embraced by Helm throughout. The standing seam room really finished the building off.


Dave Clifford, Contract Manager for Helm