Monday to Friday 09:00 - 17:00Freephone 08080 333 333
  • The Edge
  • The Edge 2
  • The Edge 3

Morley Road, Southville

Project: A terrace of 6 new three bedroom Houses
Client: Griffon Developments
Contract Value: £750,000


The Challenge


Morley Road is situated in Southville, which is an inner city ward of Bristol, located on the south bank of the River Avon and northwest of Bedminster. Most of the area’s houses were built in the late 19th and early 20th centuries either for workers in the Bristol coal mining industry or the tobacco factories. The area has been renovated since the early 1980s, accompanying the national rise in house prices. New bars and restaurants and the nationally renowned Tobacco Factory theatre attract visitors to the area, while the Southville Community Centre and Southville School have become the central features of a vibrant community atmosphere. There are many artists living in the area; during the annual Arts Trails they open their houses to the public and show and sell their work. Helm were asked to design and build a terrace run of six houses on Morley Road. The houses were three storeys high and were to occupy a brown field site (formerly a factory building) in a very popular residential area. At one end of the development, the sixth property had to have a under croft area to accommodate an amount of off-street parking.


The Solution


This was a particularly challenging site as the development filled the available space allowing no more than one metre either side of the finished build with access via the narrowest part. Supply of material was also hampered by narrow streets. Helm negotiated with the local council to use part of the adjoining park area for material storage and designed the properties so that the construction could be phased to ease continuous build. The project was ‘turn-key’ and allowed for all the finished decoration throughout.

 

The Result


Each of the houses featured solar photovoltaic systems, designer kitchens and luxury bathrooms. All six houses were sold off plan and the project was delivered to the client at the end of July 2014 fully landscaped and ready for occupation.